Wat voor tolk ben jij?

Reflectietraject:

een investering in jezelf én in je werk

Als tolken zijn we niet gewend om de spotlight op onszelf te zetten. Onze binnenwereld doet er immers niet toe, toch? Het gaat om de ander. De tolkgebruikers. Om hun communicatie. Dat zij tevreden zijn.

Maar... als je na je tolkopdracht naar huis gaat, wil jouw binnenwereld aandacht. Die wil op verhaal komen bij jou. Je binnenwereld wil dat jij luistert. Voelt. Aandacht geeft.

Wil jij dat ook?

Waarover gaat een reflectietraject?

In een reflectietraject kun je kijken naar thema's als:

  • Hoe komt het dat ik die opdracht niet aan durf te nemen?
  • Ik vind m'n werk zo leuk! M'n agenda is bomvol. Hoe leer ik 'nee' te zeggen?
  • Als ik aan het eind van de dag kapot moe ben, heb ik pas hard genoeg gewerkt. Toch?
  • Waarom heb ik het gevoel dat ik het niet goed genoeg doe?
  • Teamtolken... dat vind ik té spannend. Wat kan ik daarin leren?
  • Hoe kan ik in tolksituaties voor mezelf opkomen, zonder teveel ruimte in te nemen?
  • Ik flap er van alles uit. Spontaan. Dat brengt me soms in moeilijkheden.
  • Mag ik mijn grenzen aangeven aan tolkgebruikers?
  • Ik tolk af en toe pittige interacties. Waar kan ik zelf mijn emoties ventileren?
  • Hoe komt het dat ik me groen en geel erger aan die ene persoon?

Reflectie raakt aan hoe jij leert, hoe je werkt en hoe je bent opgegroeid. Dat noem je je leer- werk- en levenslijn. Ik vind het belangrijk om jou veiligheid te bieden in het verkennen van die gebieden. Veiligheid biedt je de mogelijkheid om uit je comfortzone te kunnen stappen, zonder in paniek te raken.

Juist buiten je comfortzone liggen je leermogelijkheden. Dat betekent dat je een veilige omgeving nodig hebt om te kunnen leren. Leren doe je door nieuwe betekenis te geven aan je ervaringen. In supervisie gebeurt dat via taal en woorden, maar ook via taalloze leeractiviteiten. Bijvoorbeeld via plaatjes, kleuren, voorwerpen of geluiden. Communicatie en interactie – waar het in jouw werk om gaat – bevatten meer dan alleen woorden.

Als je de tijd neemt om jezelf trage vragen te stellen en je innerlijke wereld te verkennen, dan kies je voor groei en ontwikkeling.

Reflectietraject:

een investering in jezelf én in je werk

In een reflectietraject (dat we ook wel 'supervisie' noemen) van tien (online) bijeenkomsten, individueel of in een klein groepje, ga je meer ontdekken over wie jij bent als tolk. Waarom? Omdat je je eigen instrument bent.

Jouw mens-zijn kun je niet uitzetten. De anderen in jouw tolksituatie kunnen dat ook niet. Jij bent een mensgerichte beroepsbeoefenaar.

Als je tolkt, ben je voortdurend in interactie met verschillende mensen. Voortdurend meebewegen met anderen is erg intensief. Als je dat goed wilt doen, dan gebeurt er binnen in jou ook van alles. Op het moment dat je aan het tolken bent, kun je daar niet altijd iets mee. Maar daarná en daar buiten wel.

In deze blog lees je hoe zo'n traject eruit kan zien.

Omdat je als professional je eigen instrument bent, zien anderen in jouw tolksituaties ook wie jij als mens bent.

Veelgestelde vragen over supervisie

Hoe ziet een reflectietraject / supervisietraject eruit?

add remove

Een supervisietraject heeft minimaal 10 en maximaal 15 (online) bijeenkomsten. 

Er zit minimaal twee weken tussen de bijeenkomsten. Een traject van 10 bijeenkomsten duurt dus minimaal 20 weken (5 maanden). 

Geeft een supervisor mij feedback?

add remove

Nee.

Een supervisor geeft jou geen feedback op je manier van werken. Een supervisor is gericht op jouw leer- en reflectieproces tijdens het supervisietraject. Jij wordt je daardoor bewust van je eigen gedachten, gevoelens, verwachtingen, normen en waarden en hoe die jouw manier van werken bepalen. 



Gaat een supervisor mee naar tolkopdrachten?

add remove

Nee. 

Een supervisor is geen mentor of werkbegeleider. 

In dit traject onderzoek je al reflecterend je werkervaringen. Het gaat niet om het oordelen over jouw manier van werken. Het gaat niet over 'goed of fout. '

"Onderzoeken" betekent: nieuwsgierig zijn, vertragen en open staan voor nieuwe betekenissen. Als je nieuwe betekenis kunt geven aan je ervaringen dan betekent dat dat je groeit als professional. 


Leg ik me meteen voor 10 bijeenkomsten vast?

add remove

Nee. 

Na drie sessies vindt er een ‘klik- of afstemmingsevaluatie’ plaats. We staan stil bij welke 'klik' er tussen ons is. Je bent vrij om het traject tussentijds te stoppen. 

Krijg ik RTGS-punten voor dit traject?

add remove

Ja.

Het RTGS geeft jou nascholingsuren als je een supervisietraject volgt bij een LVSC geregistreerd supervisor.  Lianne Nap van 'In the Mirror' is een bij het LVSC geregistreerd supervisor.

Als je een individueel supervisietraject volgt, duren de bijeenkomsten een uur. Je maakt voor elke bijeenkomst een werkinbreng en een reflectieverslag. In totaal bestaat een supervisietraject van 10 bijeenkomsten dus zeker uit 20 klokuren. Je krijgt dan 20 nascholingsuren van het RTGS.

Het Register Tolken Gebarentaal en Schrijftolken (RTGS, www.stichtingrtgs.nl)

(Landelijke Vereniging voor Supervisoren en Coaches, www.lvsc.eu).

Hoe groot is een supervisiegroep?

add remove

Je kunt 1-op-1 supervisie volgen, of in een groepje. De groepsgrootte is maximaal drie supervisanten en een supervisor.

Wat zijn de kosten voor een supervisie/reflectietraject?

add remove

Na een vrijblijvende (telefonische) kennismaking, krijg je na elke bijeenkomst een factuur. Je betaalt dus per keer en niet per traject. Mijn tarief is 95 euro per uur, exclusief 21% BTW.

Wat kenmerkt mij als supervisor?

Kernwoorden die bij mijn karakter passen zijn: zorgvuldigheid, een scherpe blik, creativiteit, humor, veelzijdigheid en integriteit. Klik hier als je nog meer over mij wilt lezen.

Kosten supervisie

De kosten voor supervisie zijn 95,00 euro (excl. BTW) per uur per persoon. Ik ben ingeschreven in het Register van de Landelijke Vereniging voor Supervisoren en Coaches, de LVSC.